Slakt nästa!

Postat: 2013-01-31 @ 16:46:00 --Kategori: Moas inlägg-- Kommentarer (1)
Har just vunnit budgivningen på en montésadel på tradera. (Tradera i mitt hjärta!) 847kr + 89kr i frakt. Ett helt okej pris tycker jag. Nu vill jag ha med den så jag kan slakta den ;) haha
 
Bildkälla
 
//Moa

Roadtrip med hästbussen

Postat: 2013-01-30 @ 22:57:00 --Kategori: Allmänt-- Kommentarer (0)
Jag borde verkligen ligga i säng nu, typ sova.. Mina sambosar släckte och sa godnatt för bra längesedan, det är nog ett teckan. Men iaf, nu när jag ändu sitter här och hänger. Det är precis som rubriken låter, i helgen blir det till att köra hästbuss! På söndag drar jag söderut och hästar hem mina hästar, äntligen! Som jag har längtat! Har idag fått klart med stallplats och pratat med Ingemar om att vara ledig måndag (så jag får möjlighet att rensa ur mina saker på skolan).
 
Åh vad jag har saknat mina pojkar <3
 
//Moa

Snart tillbaka till vardagen

Postat: 2013-01-30 @ 13:29:52 --Kategori: Fridas inlägg-- Kommentarer (3)
Ja som säker vissa redan vet så är jag eller man kanske ska säga har varit sjuk. Jag har legat hemma med feber, rinande näsa och tät näsa. Men nu är de över! Febern är borta nu är de bara en tät näsa jag får leva med ett tag till. Så nu blir de att komma in i vardagen igen. Komma tillbaka till skolan och utfodringen av travisarna. Har saknat mina älskade travisar!
 
Jag längtar så grymt mycket till lördag! Någon annan som gör de? Jag skall i alla fall köra provlopp med Abello boy. En av skolans travhästar. De ska bli kul och intressant för de kommer bli första gången jag kör honom på banan (vad jag kan minnas). Men har ju tränat honom både på skolan och sedan när jag hade hästarna på bete i fjol så körde jag honom. Han är en riktig kämpe även om han inte är någon spurtare eller så. Men han kämpar verkligen tills han inte orkar mer. 
 
Abello boy
e: The bad boy u:Västerbo pearl
 

Svulla ben och gallor

Postat: 2013-01-29 @ 22:35:00 --Kategori: Hästar/trav-- Kommentarer (1)
Något som säkert alla har stött på någon gång i hästsammanhang är gallor. Den där irriterade svullnaden som gärna sätter sig nere vid kotleden. Det finns ju flera anledningar till deras uppdykanden, det kan vara ökad ansträngning, inflammation, infektion m.m. Ofta är gallorna totalt ofarliga. Många hästar lever hela sitt livet med galliga ben utan att på något sätt leva ett sämre liv. Är dom hårda och/eller ömma, eller dykt upp väldrigt plötsligt så bör man dock hålla dem under uppsikt, precis som allt annat ömmade och plötsligt uppdykande.
 
Men har ni tänkt på en sak vad gäller gallor. Nämligen hur många olika "behandlingar" som rekomenderas! Det ska värmas, det ska kylas, det ska lindas.... Vissa säger till och med att dem försvinner först om man far ut och joggar en sväng (när de uppstått av dålig blodcirkulation). Hur ska man veta vad som är rätt när alla säger olika? Det skulle vara intressant att få olika synpunkter och höra hur ni gör i just ert stall.
 
Vad gör du när du upptäcker att din häst är gallig i benen?
 
   Bilden har ingenting med gallor att göra
 
//Moa

Six rules to success

Postat: 2013-01-28 @ 19:19:41 --Kategori: Inspiration-- Kommentarer (0)
En film ALLA borde se och ta åt sig! 
 
 
 
//Moa

Dagen efter

Postat: 2013-01-28 @ 18:31:25 --Kategori: Hästar/trav-- Kommentarer (0)
Eftersom att jag är lite efter mina medmänniskor kommer mitt inlägg om Prix d'Amérique lite sådär på efterhand. Hade inte direkt superpeppat i förväg eller sett ut någon favorit. Såhär på efterhand är det många som har klagat på att det var en dålig upplaga av loppet. Men allvarligt människor? Royal Dream gjorde ett grymt lopp! Sen var det kanske inte så att han fick världens svåraste lopp. Men ingen missade väll hur han och Ready Cash lämnade det övriga fältet och gick i mål med marginal, det i ett lopp där medelhastigheten låg på över 50km/h! Det är helt sjukt, det är trots allt Vincennes vi pratar om här, där springer man inte på dom tiderna på den distansen, you just don't. Nä så all ära till Royal Dream, och även Ready Cash som gjorde ett kanonlopp.
 
   Bildkälla
 
Sen måste jag säga att jag bara älskar hur fri Royal Dream ser ut när han springer! Hur ledigt och fritt han får röra sig! Har ni tänkt på att hästen går utan käk till exempel? Jag tycker att det är härligt att se (miljöstörd som jag är) när man vågar ta bort dessa "säkerhetsåtgärder" och hjälpmedel som är totalt onödiga för vissa hästar och bara försvårar för dem! Nu menar jag ju inte att alla borde ta bort käkremmen på sina selar. Nä, snarare att man kanske kan fundera över om den faktiskt behövs för just DIN häst?
 
MEN jag vill påpeka en annan grej med hästens utrustning. Frånvaron av nosrem! Jag har ju självklart ingen aning till varför dom har valt att ta bort nosremmen på hästens huvudlag, med tanke på att hästen iprincip alltid går utan finns det säkert någon tanke bakom det. Men en rekommentation ifrån en sadelmakarlärling. Vet du att hästen ligger på i träningen så du faktiskt kommer att använda tömmarna för att korrigera hastigheten, behåll då nosremmen på. Den behöver inte vara fastspänd så pass att hästen inte kan öppna munnen, det är inte det jag säger. Låt gärna remmen sitta som nosgrimman på ett vanligt träns, två fingrar mellan rem och häst, är hästen känslig, släpp lös den något hål till då! Grejen är den att om (stort om, men har faktiskt inträffat) bettet skulle gå sönder så kommer huvudlaget sitta kvar på huvudet och du kommer ha kvar en viss (jag påstår inte att den är stor) kontrollförmåga av hästen. Det är iallafall bättre ä att huvudlaget åker över huvudet på hästen och fastnar någonstans på halsen, jag skulle vilja se dig försöka styra då liksom!
 
Så ett litet tips bara att låta remmen sitta kvar på huvudlaget vid snabbjobb/start. Det är så otroligt onödigt när det väl händer! (Kan även förebyggas med kedja som jag vet är väldigt vanligt i Frankrike)
//Moa

Mål och Drömmar

Postat: 2013-01-28 @ 06:29:00 --Kategori: Fridas inlägg-- Kommentarer (1)
Mina mål och drömmar är:

* Ta Storhäst Licensen (b)
 
* Plugga upp Matte A och B efter Gymnasiet (kommer inte klara/hinna Matte A tror min lärare. Innan jag går ut)
 
* Jobba i ett travstall (tills matten är uppläst)
 
* Söka in på Hippologutbildningen på Wången inriktning trav såklart (efter jag har jobbat visst länge och klarat Matten)
 
* Köpa en egen travhäst 
 
* Jobba hos någon travtränare som Skötare/Lärling
 
* Bli egen travtränare!

 
 
Bilden är tagen av Moa Magnesten. De är jag som kör mitt första provlopp med Dean Goj.

Prix d'Amérique

Postat: 2013-01-27 @ 15:05:16 --Kategori: Fridas inlägg-- Kommentarer (0)
Strax blir de att se på Prix d'Amérique! Jag vet inte vilken häst jag håller på. Bryr mig inte så mycket faktiskt.. Men de är en årlig tradition för mig och min familj(Föräldrar/morbror) att alltid se på det. De är ju faktiskt världens största travlopp!

Tror faktiskt att jag håller på Ready Cash. Det är en grym häst å den är dessutom en snygg häst! :D



Bildkälla

Tok hästen Blixten

Postat: 2013-01-27 @ 01:11:00 --Kategori: Hästar/trav-- Kommentarer (1)
Hade roligt med Blixten i tisdags.. Han var som smått en rodeohäst. Eller rodeo är nog att ta i men han studsade med bakdelen och sprakade bakut några gånger (hur mycket som helst). Sen hade han väldigt fula kosparkar för sig... Film på detta får ni i morgon!


 

Grosbois Paris Frankrike

Postat: 2013-01-27 @ 00:39:09 --Kategori: Fridas inlägg-- Kommentarer (0)
Jag måste bara berätta den stora nyheten jag och min klasskompis Johanna fick veta i veckan! Vi har fått praktik plats hos Nicolas Rossuel på Grosbois. Jag och Johanna blev överlyckliga när vi fick veta att vi båda fick plats hos honom! Så nu fram över blir de att planera, boka flyg, packa och bara längta tills vi är framme i Paris. De kommer bli det bästa jag har gjort på länge.
 
Nu ska vi bara satsa på att sköta skola, travstallet (på skolan) och sedan praktiken i Paris suveränt! Så att man blir nöjd när man får slutbetyget i handen. Jag längtar som bara den tills de är studenten.


 

Bildinlägg

Postat: 2013-01-26 @ 07:34:21 --Kategori: Hästar/trav-- Kommentarer (0)
Har inte riktigt kommit in i min nya vardag så finner det därför lite svårt att hinna med bloggen på veckorna. Jag ska helt klart bättra mig! Har en massa idéer på inlägg men tar mig bara inte tid att skriva dom, fy mig! Här kommer lite bilder blandade bilder från veckorna hos Ingemar istället sålänge..
 
 
 
 
//Moa

Monster Morris

Postat: 2013-01-19 @ 19:52:12 --Kategori: Hästar/trav-- Kommentarer (3)
Ska jag erkänna en sak för er.. Att kolla på hästannonser är totalt beroendeframkallande! Skulle kolla en snabb grej på hästnet vilket slutligen resulterade i att jag knappt kunde dra mig därifrån haha :) Jag hittade det här otroligt snygga kallblodet!
 
   Bildkälla
 
Jag vet att jag nyss har köpt ett föl och jag älskar faktiskt min lilla bebis! Men ni måste erkänna att denna var att dö för! Och efter Tangen Scott!! Fy tusan... Tur att priset var allt annat än överkomligt!
//Moa
 

Ett år i Umeås förvuxna skogar

Postat: 2013-01-19 @ 17:05:00 --Kategori: Moas inlägg-- Kommentarer (0)
Nu vill jag bara få en chans att förklara mig innan helvetet brakar samman och jag har en drös idiotiska rykten efter mig och en massa besvikna miner hängandes över mig. Jag kommer säga upp min plats på sadelmakeriskolan. So that's it! Ganska kort och gott, så är det bara. MEN, för mig är det bara ett uppehåll (U-P-P-E-H-Å-L-L för er som inte riktigt förstod). Jag hoppas att jag ska kunna ta upp studierna redan om ett år igen om inget oväntat sker, vi får väll se om de vill ha tillbaka mig i Tärnsjö då haha :)
 
Låt mig nu ge er en förklaring innn ni idiotförklarar mig..
 
  • Jag behöver en chans att återhämta mig ifrån året 2012. De människor som stått mig närmast vet precis vad jag pratar om. 2012 var ett tufft år för min del. På mer än ett sätt. Det är svårt att förklara allt här utan att det skulle bli ett så långt inlägg att ingen skulle orka läsa. Och ärligt talat känner jag inte för att gå in djupare på det ämnet. Det var mycket helt enkelt, och jag behöver hitta tillbaka till det positiva i mitt liv.

  • Jag trodde ärligt talat att flytten till Julmyra skulle vara vändpunkten. Och ur vissa synvinklar var det kanske det. Jag fick chansen att köpa min älskade Viggo och ta hem Pjotor. Helt plötsligt blev jag dessutom uppring av både Troels Andersen och Geth-Ove Karlsson (stuteri Tabac) och blev erbjuden det där välbehövda extrajobbet! Men med facit i hand.. Stämningen där ute är rutten. Jag orkar inte med det konstanta skitsnacket. Människorna i sig är goa och trevliga, men mot varann beter de sig riktigt dåligt om man får säga så! Det blev helt enkelt inte den vändpunkten jag hade hoppats på..

  • Tanken om att fly fältet hade väll slagit mig någon gång men det var först när jag fick ett jobberbjudande av en amatörtränare här uppe som jag riktigt började fundera på möjligheterna. Jag hoppar av skolan för ett toppenjobb! Det ger mig chansen att utveckla mitt tänkande, se nya lösningar och utöka mitt kontaktnät inom branchen! Jag tror allvarligt talat att detta bara kommer vara positivt.

  • Sista anledningen till mitt plötsliga livsval är Pjotor. Jag orkar inte med skolan samtidigt som jag ska gå och oroa mig 24/7 för min underbara häst! Nu kommer han med mig upp till Umeå och jag ska använda detta året till att försöka ta reda på vad som är fel och göra han bra igen. Annars så får han somna in här i stan som jag vet att han trivdes i, han förtjänar ett gott avslut!
Så är det iallafall. Efter två veckor här i Umeå vet jag mer säkert än någonsin att jag vill göra klart min utbildning på skolan, men inte just nu! Jag behöver hitta tillbaka till mig själv och jag hoppas att ett år i Umeå ska hjälpa mig med det. Just nu letar jag även runt efter lokaler där jag lite smått kan fortsätta med sadelmakeriet utanför arbetet, men mer om detta kommer en annan gång :) Hoppas det gav lite klarhet i vad som sker i mitt liv och att ni inte tycker nå mindre om mig för den sakens skull.
 
Jag har fortfarande samma mål och drömmar, jag tar bara en liten omväg för att nå dem!
 
//Moa

Nyfiken är man ju alltid!

Postat: 2013-01-18 @ 17:17:59 --Kategori: Allmänt-- Kommentarer (4)
Ja jag är nyfiken på allt nytt som kommer till travstallet. Som till exempel nu igår/förrgår hittade jag en påse Ulf kommit med har sett den men inte gjort så stor notis av den förrns nu så kikade igenom den. I den låg en huva, svansgaffel, pullarnät och ett bet jag Aldrig sett förut... Så nu undrar jag om ni vet något om det, vad det heter och hur man använder det?!? 

Tror de ska vara så som jag håller det.. Men vet som sagt inget m det bettet. 

Det ser ut såhär:





 

Två skadade hästar, behandlade med penicillin.

Postat: 2013-01-18 @ 16:44:16 --Kategori: Allmänt-- Kommentarer (0)
KÄNSLIGA TITTARE/LÄSARE VARNAS FÖR BLODIGA BILDER!


Förra veckan på onsdagen upptäckte jag att en av skolans hästar(Ralle) var väldigt hängig och inte ville äta som är rätt ovanligt för skolans matglada hästar. Jag såg också att Ralle inte vill stödja på ena backbenet. Och när jag skulle känna igenom benen fick jag inte ens peta på benet. Så gick på motsatta sidan och lyste med mobillampan.. Då upptäcker jag ett sår som var runt och i storlek med en enkrona, alldlles gult.
Jag bestämde mig för att utfodra klart sedan så tog jag in hästen. Men påväg in i stallet när vi skulle ut ur hagen så är de en höjdskillnad på kanske 20cm pågrund av all snö som ät ihop packad vid ingången till hagen. Så Ralle drutar på arslet för han kan/vill verkligen inte stödja på benet. Jag fick lov att puta på rumpan för att Ralle skulle ta sig upp på benen pågrund av att han vägrade hjälpa till med benet han hade ont i.

När jag fått in honom i stallet i en box ställer han sig och pissar i säkert en hel minut medan jag hämtar termomtern för att kolla ifall han hade feber. Han hade 38,7 ögona var alldelles matta och utan den där speciella gnistan hästar brukar ha när dem är pigg o frisk. Jag beslutade att ringa min mentor Ulf som också är ansvarig för hästarna. Han var påväg så jag gav Ralle mat å vatten sedan begav jag mig därifrån för att äta frukost och när jag kommit halvvägs från stallet möter jag Ulf. Vi bytte några ord om hästens tillstånd m.m sen sa han att han skulle höra av sig när han visste mer från veterinären. Hörde inget från ulf den dagen förutom när jag skulle hjälpa att lasta. Men när jag kom ner i stallet var hästen redan lastad för Ulf hade fått hjälp av en annan lärare på skolan. Jag frågade hur det hade gått att lasta och Ulf sa att Ralle hade satt sig på arslet för han stödjde inte på benet md såret och Ulf trodde de var ett benbrott. Ulf for till vetrinären med hästen. Jag hörde inget mer från Ulf den dagen.. 
Men när jag var påväg ner till stallet senare på eftermiddagen fick jag veta av en annan hästlärare att de inte var ett benbrott utan ett infkterat sår som Ralle hade på benet. Tur säger jag bara! Så han har fått gått på penicillin i typ 6 dagar frm onsdagen förra veckan. 

Sen har vi en till häst (Quick) som skadade sig i veckan. Han trampade sig själv med en brodd på ena ballen så de bara forsade/pulserade ut blod. Jag var inte där men har fått höra att Ulf och en av de andra hästlärarna la ett tryckförband men de fortsatte pulsera blod så de blödde igenom. På bilderna ser de nästan ut som ett blodbad. Sen när vetrinären kom så fick dem lov att sy nå styngn så idag var hans sista dag på penicillin behandling. 

Vi har lite otur med hästarna just nu känns det som! :/
 



Blodbilderna är lånade av Nina

Stjärnblixten = Ridning

Postat: 2013-01-15 @ 15:44:54 --Kategori: Allmänt-- Kommentarer (0)
Ikväll blir de att äta, utfodra hästarna i travstallet och ut å rida en lång skritt tur på Blixten. Skolans enda kallblod som inte får starta på travet längre. Men han ska troligtvis stå kvar på skolan ett bra tag kvar. Som tur är enligt mig.

 

V65 på Umåker

Postat: 2013-01-14 @ 22:02:56 --Kategori: Hästar/trav-- Kommentarer (0)
Imorgonkväll har vi fyra starthästar på Umåkers tävlingar :) Höwings Rambo, Höwings Rawen (Zorro), Give me a Beat och Puma Brodda. Känner inte riktigt hästarna än, men Zorro är nog en riktig kanon när han är i form. Tror dock inte att vi är riktigt där just nu. Men det ska bli riktigt spännande att se hur det går för dom! Har inget program framför mig och är egentligen påväg i säng men jag vet att någon går ut i V65ans första avd. iaf! Håll alla tummar ni har :)
 
 
//Moa

Äkta Budweiser!

Postat: 2013-01-13 @ 20:04:11 --Kategori: Allmänt-- Kommentarer (0)
Har ni sett budweiser reklamerna? Om inte så tycker jag att det är på tiden! Dom är otroligt söta :) Det finns några fler än dom jag lagt upp här, sök upp den på youtube vettja!
 
 
 
 

En liten del av mig

Postat: 2013-01-13 @ 15:21:00 --Kategori: Hästar/trav-- Kommentarer (0)
Frida har ju lite fint skrivit en kort presentation av sig. Kände att det inte är mer än rättvist att jag delar med mig lite av mig också :) Jag heter då Moa Magnesten och är för stunden 21år gammal (galet vad tiden rusar iväg..) Jag gick alltså ut gymnasiet för två, snart tre år sedan (2010), då gick jag på Forslunda gymnasiet i Umeå, precis som Frida gör nu. Till jämförelse med henne gick jag dock något så idiotiskt som naturvetenskaplig inriktning vilket jag än idag frågar mig varför haha
 
Sen åtta/nio år tillbaka äger jag (om man nu kan äga sin bästa vän?) en fantastisk liten ponny. Pjotor från Handogsbodarna har hjälpt mig igenom mycket och kommer alltid betyda allt för mig, whatever happens! Tanken är att han trots detta ska säljas, men detta då jag anser att han kan få det så mycket bättre än han har det hos mig. Men tills rätt hem hittas kommer han stanna hos mig. Jag älskar honom otroligt mycket!
 
Men ja, travmänniska va jag ju och hur långt tar mig sig med en islandshäst på travbanan? Ärligt talat, jag har försökt, och vi kom sisådär halvvägs. Sen ansåg han att det gick snabbare att vända och springa tillbaka igen haha. Nej, jag har letat häst lite av och till sen jag tog studenten. Efter att ha varit hästlös några månader förra året tog abstinensen överhanden ochjag beslutade mig för att jag skulle ha en travhäst! Ett stort brunt varmblod utan tecken, den skulle älska vatten, vara lastbar, ej huvudskygg och kunna gå och skita samtidigt! Haha, ja, jag hade höga krav på min häst, och som om inte det vore nog skulle den funka i lopp och vara startklar! I november förr året lastade jag av denna fuling på gården på Julmyra!
 
  
Lilla Viggo Tabac (ingen idé att söka upp honom, han är fortfarande inte registrerad) e: Viggo N.O. u: Pingla Tabac. Var ute på stuteri Tabac för att titta på ett av ettårs stona, Xia Tabac, när jag fick syn på denne lille filur i hagen. Jag fastnade direkt! Tog hand med Gerth-Ove samma dag och en månad senare kom han alltså hem till mig :) Nu satsar vi på elitkampen 2020 och varför inte en tripp till Vincennes där på vägen ;)
//Moa

Remsele vs QH-sele

Postat: 2013-01-08 @ 19:19:00 --Kategori: Moas inlägg-- Kommentarer (7)
Tänkte egentligen ladda upp en rolig film efter att ha skrattat i mångfald under dagen åt travgubbars roliga uttal på hästnamnen, men insåg att filmen inte fanns på min dator utan mest troligt på något av mina externa minnen nere på Julmyra så det får väll vänta då.. Istället tänkte jag skriva min åsikt i veckans ämne!
 
Denna vecka gällde det olika seltyper, och vilken man föredrar, så då kör vi!
 
Kort och gott så föredrar faktiskt remsele. Jag tycker det är hundra gånger mysigare att stå ute i stallet och ta någon extra minut på att remma fast vagnen. Kanske inte när temperaturerna närmar sig -20/-30 grader, då är det förjäkla kallt alltså, och inte heller när man har en helt ny sele/en sele gjord i syntetmaterial. Nä här är det äkta läderprodukter av bäst kvalité som gäller. Alla läderprodukter tycker jag blir som bäst och finast efter några år i bruk!
 
Sen får jag väll erkänna att när jag väl står på tävlingsplats, eller har sex passhästar som ska motioneras innan mörkret faller in så kan faktisk QH-selen vara precis det man vill ha :) Jag planerar själv att ha en QH-sele (i mörkbrunt läder med blingbling såklart!) som tävlingssele, och en remsele för träning.
 
 
   Skisser på selen jag tillverkar i skolan samt en "work in progress" bild
 
//Moa

En trött ickeröckare

Postat: 2013-01-08 @ 18:43:08 --Kategori: Hästar/trav-- Kommentarer (0)
Jag är verkligen helt färdig efter två dagar på jobbet haha. Tror (eller inte) det beror på att Samu försöker galet hårt med att göra mig till en passiv rökare. Fy tusan! Ska man hålla på på det viset tycker jag man kan lägga sig sist i ledet och åtminstone skona hästarna! Men men, whatever... Jag har hört att finnarna ska ha lite skumma idéer för sig ibland, jag antar att detta går in under den kategorin.
 
Jobbet är iaf råkul! Just nu sju hästar istallet, plats för åtta. Jag och Ingemar delar på det mesta, in- och utsläpp, mockning osv.. Sen sköter han fodringarna och jag kör hästarna. Hur bra låter inte det!? Behöver inte ens tänka, det gör Lennartsons killar åt mig haha! Snart har vi en licens på det också, sen leker livet tror jag :)
//Moa

Nytt År Nya Möjligheter!

Postat: 2013-01-06 @ 22:16:00 --Kategori: Fridas inlägg-- Kommentarer (1)
Min klassiska rubrik när det är nytt år. ^

Ja jag kanske ska presentera mig. Mitt namn är Frida Olofsson och kommer driva denna blogg tillsammans med min fina vän Moa Magnesten. Jag är en "smått" travgalen hästbrud på 18år, Fyller 19 i sommar. Jag går tredje och sista året på gymnasiet (grymt skönt men smått ledsamt) med inriktning trav (såklart). Jag har växt upp med trav i familjen. Vi ägde en travarnordis när jag var yngre vid namn Gullnick. Så trav var ungefär ett ganska självklart val i slutändan då jag för de mesta alltid tittat och följt med på trav. Ja vad mer kan man skriva om mig som ni för hoppningsvis vill veta..

Ja jag hoppas på att klara b-licensen så fort som möjligt och efter skolan ska jag satsa på att hitta ett jobb inom travet. Eller så ska jag läsa matte B så att jag kan gå hippologutbildningen på Wången. Ja så mycket mer  än detta finns väl inte att säga om mig för tillfället. Om ni undrar något är det bara att slänga iväg en kommentar! 


RSS 2.0